matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb
PLANIMETRIA!!!!pomocy....:
Przekątne rombu mają długość 12cm i 12
√
3
cm.Katy tego rombu mają miary?
6 mar 16:38
Basia:
przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym i w połowie x = 6 y = 6
√
3
y
tgβ=
x
6
√
3
tgβ=
=
√
3
⇒ β=60
6
α=90−60=30 katy rombu to 2α=60 i 2β=120
6 mar 16:45