matematykaszkolna.pl
Mamy dwa łącza z prawdopodobieństwem poprawnego przesłania ramki Lukasz: Mamy dwa łącza z prawdopodobieństwem poprawnego przesłania ramki i otrzymania potwierdzenia jej prawidłowego odbioru równym 0.25 dla łącza A oraz 0.5 dla łącza B. Próby przesłania ramki są podejmowane na przemian łączem A i łączem B, aż do otrzymania potwierdzenia odbioru ramki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że ramka dotrze do celu łączem A, gdy rozpoczynamy transmisję: (a) od łącza A oraz (b) od łącza B. Cześć mam takie zadanko. Było na forum ale nie zrozumiałem zbyt. Albo raczej chciałem to zrozumieć pokazując co ja próbowałem zrobić. Możemy mieć takie opcje: a) A wysyła prawidłowo (1/4 szansy) i B przyjmuje prawidłowo (1/2) => koniec b) A przesyła prawidłowo, B nie przyjmuje => => 1) B przesyła zle i ponawiamy wszystkie punkty (0.5) 2) B przesyła dobrze, A odbiera źle (0.5 * 0.75) ponawiamy wszystko czyli P(s) = 1/4 * 1/2 + 0.5 * P(s) + 1/2 * 3/4 * P(s) tylko no nie wiem co podstawić jako P(s) i czy to jest wgl dobrze? wynik dla a to 2/5
7 maj 23:43
Lukasz: Dobra, już ogarnąłem, źle interpretowałem zadanie.
8 maj 00:16