trygonometria
Algorytm: Oblicz zbiór wartości funkcji g(x) = [sin(x)+cos(x)]2.
Jak to zrobić?
6 maj 23:53
Algorytm: A jednak nie ważne, już zrobiłem
6 maj 23:58
kerajs:
nieważne
[0;2]
7 maj 08:47
Saizou :
Dla potomnych
| | √2 | | √2 | |
g(x) = (sinx+cosx)2 = [√2( |
| sinx+ |
| cosx)]2 = 2(sinxcos45+cosx*sin45)2= |
| | 2 | | 2 | |
2(sin(x+45))
2
sin(x+45) ma zbiór wartości [−1, 1]
(sin(x+45))
2 ma zbiór wartości [0, 1]
2(sin(x+45))
2 ma zbiór wartości [0, 2]
7 maj 11:09
I'm back:
Lub
g(x) = (sinx + cosx)2 = sin2 + 2sinxcosx + cos2x = 1 + 2sinxcosx = 1 + sin(2x)
7 maj 13:05