Wyznacznik macierzy
Macierze: Oblicz wyznacznik macierzy A ∊ M(n,ℛ), która spełnia następujące równanie:
a) AT − A−1 = 0
b) A3 − 4A−1 = 0
6 maj 22:31
kerajs:
| | 1 | |
w=det(A)=det(AT)= |
| |
| | det(a−1) | |
w=1 ∨ w= −1
w=
√2 ∨ w= −
√2
7 maj 08:45
chichi:
Rozwiązałem, w ten sam sposób, a później przeczytałem, że tam jednak są równania macierzowe,
pojawia się pytanie czy te równania są równoważne, tym które my rozwiązaliśmy, czyli z
wyznacznikami tych macierzy
7 maj 13:10
kerajs:
Nie są równoważne, gdyż wskazanie możliwego wyznacznika nie oznacza wyznaczenia macierzy.
8 maj 11:36
chichi:
No właśnie, a spełniają równanie macierze, a nie ich wyznaczniki
8 maj 16:14
kerajs:
E tam, to pozorna sofistyka.
Skoro macierze są równe, to nie tylko ich wyznaczniki są równe.
8 maj 19:13