(a2+a4+a6+...a2n+...) | 7 | |||
=4 | . Oblicz q | |||
(a5+a9+a13+...a4n+1+...) | 8 |
a1q | ||
Ze wzoru na sumę szeregu licznik skróciłem do postaci | ||
1−q2 |
a1q4 | ||
A w mianowniku dostałem | ||
1−q4 |
1+q2 | 7 | ||
=4 | i nwm co dalej robić, bo jak mnożę przez 4 by pozbyć się ułamka, to | ||
q3 | 8 |
7 | ||
1+q2= 4 | q3 | |
8 |
a2 | aq | |||
a2+a4+....+a2n+... = | = | |||
1−q2 | 1−q2 |
a5 | aq4 | |||
a5+a9+...+a4n+1+... = | = | |||
1−q4 | 1−q4 |
| 39 | ||||||||
= | |||||||||
| 8 |
aq | 1−q4 | 39 | |||
* | = | ||||
1−q2 | aq4 | 8 |
1+q2 | 39 | ||
= | |||
q3 | 8 |
2 | ||
q= − | ||
3 |
2 | ||
Z powyższego twierdzenia będziemy mieć miejsce zerowe równe | . | |
3 |
2 | ||
Teraz dzielimy ten wielomian przez q− | , np. schematem Hornera. | |
3 |
2 | ||
(q− | )(39q2+18q+4) = 0 | |
3 |
2 | ||
zatem q = | ||
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |