Wykaż,że
PATMAT16:

Dany jest trójkąt ABC. Punkt S jest środkiem boku AB tego trójkąta. Wykaż, że odległości
punktów A i B od prostej CS są równe.
Da się to wykazać ze środkowych?
Ja to oznaczyłem tak:
4 maj 18:35
wredulus_pospolitus:
I co później chcesz z tymi środkowymi zrobić

Nawet jeżeli by się dało ... to po co sobie utrudniać życie
4 maj 18:47
chichi:
Niech O będzie pkt. przecięcia się środkowych, |SO| = y, h
A oraz h
B będą wysokościami
opuszczonymi na bok SO (lub jego przedłużenie) odpowiednio z wierzchołka A i B, wówczas:
| | yhA | | yhB | |
PASO = PSBO ∧ PASO = |
| ∧ PSBO = |
| ⇔ hA = hB □ |
| | 2 | | 2 | |
Jak poprowadzimy środkowe to mamy 6 trójkątów o jednakowych polach ↑ tam to wykorzystałem
4 maj 18:49
chichi:
II sposób to opuścić te wysokości i pokazać błyskawicznie przystawienie trójkątów prostokątnych
4 maj 18:53
PATMAT16: Dziękuję
4 maj 18:57