Średnia arytmetyczna a geometryczna
Ab: Mam dwa wzory i nwm który jest poprawy
Czy
I dlaczeg
4 maj 15:37
ABC: drugi wzór jest prawdziwy dla x,y≥0 bo:
(√x−√y)2≥0
x−2√xy+y≥0
x+y≥2√xy
a pierwszy napisz porządnie aby było wiadomo co dokładnie jest pod pierwiastkiem
4 maj 15:42
Ab: Pod poerwiastkiem jest √x2+y2
——————−
2
4 maj 15:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
x+y =
√(x+y)2 =
√ x2 + 2xy + y2 ≥ √x2 + 0 + y2 =
√x2 + y2
4 maj 18:01
wredulus_pospolitus:
oczywście ... przy założeniu, że x,y ≥ 0
4 maj 18:01
Ab: Ale tam jest ze właśnie ta prawa strona jest prawdziwa
4 maj 18:08
Ab: I nwm który wzór stosować do średniej arytmetycznej i geometrycznej
4 maj 18:09
wredulus_pospolitus:
Jak to jaki wzór stosować?
4 maj 18:28
wredulus_pospolitus:
A po drugie −−− to co napisałeś to nie są wzory tylko nierówności

Ewentualnie ... zależności
4 maj 18:28
chichi:
No skoro masz napisane z jakich srednich, to z takich korzystasz...
Pierwsza nierówność między średnimi jest pomiędzy arytemtyczną, a kwadratową, zaś drugi
pomiędzy arytemtyczną, a geometryczną. Więc o co tu się w ogóle rozchodzi?
4 maj 18:29
Ab: Bo bulo napisane ze te dwa wzory są do arytmetyczne i geo
4 maj 20:38
chichi:
A bzdura totalna
4 maj 20:43