ciągi
ares: wykaż,że jeżeli : x,y,z tworzą ciąg arytmetyczny rosnący
to liczby : 23−5x, 23−5y, 23−5z tworzą ciąg geometryczny malejący
6 mar 16:28
Basia:
y=x+r
z=x+2r
r>0
b
1=2
3−5x=2
3*2
−5x
b
2=2
3−5x−5r=2
3*3
−5x*2
−5r
b
3=2
3−5x−10r = 2
3*2
−5x*2
−10r
czyli mamy ciąg geometryczny
| | 1 | |
r>0 ⇒ 5r>0 ⇒ 25r>2 ⇒ 0<q< |
| <1 |
| | 2 | |
jeżeli 0<q<1 to ciąg geometryczny jest malejący
6 mar 16:39
ares:
dziękuję ślicznie

Czy można tak:
y−x= z−y = r >0
r>0 no to q jest ułamkiem właściwym , czyli ciąg jest malejący
6 mar 17:21
Basia: oczywiście, że można; bardzo dobrze
6 mar 17:24
ares: superrr , dzięki
6 mar 17:26