matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pochodna
o rany julek:
Policzyć y''(x) jeśli wiadomo że x=2cost ∧ y=sint
4 maj 09:51
chichi:
Reguła łańcuchowa
4 maj 10:08
pudel i pipel:
x=2cost y=sint ______________
dy
dx
=cost,
=−2sint
dt
dt
__________________________
dy
=−0.5ctgt
dx
___________________________
dy
(−sin
2
t−cos
2
t)
=−0.5
dxdt
sin
2
t
____________________________
d
2
y
dt
1
*
=−0.25*(
dxdt
dx
(1−cos
2
t)(sint)
_______________________________
d
2
y
1
=y''(x)=−
dx
2
(4−x
2
)(
√
1−0.25x
2
)
4 maj 10:14