prawd
ania: Prawdopodobieństwa zdarzeń losowych A i B są równe 0,54 i 0,20.
Zdarzenia te się wzajemnie wykluczają.
Ile jest równa suma prawdopodobieństwa zdarzeń A−B i B−A?
3 maj 17:55
Iryt:
Zdarzenia wzajemnie wykluczają się.
P(A∩B)=0
3 maj 18:00
I'm back:
Albo a chłopski rozum.
Zdarze się WZAJEMNIE WYKLUCZAJA − czyli jak zajdzie jedno, to nie ma prawa zajść drugie.
Natomiast masz wyznaczyć Prawdopodobieństwa zajsca A jeżeli nie zaszło B oraz zajścia B jeżeli
nie zaszło A.
3 maj 18:02
ania: Czyli P(A−B)=0,54 * 0,8
Oraz P(B−A)=0,46*0,2
tak?
3 maj 19:03
wredulus_pospolitus:
CO ?
P(A−B) <−−− zaszło zdarzenie A ale nie zaszło zdarzenie B
Wiemy, że jeżeli zdarzenie A zaszło to na pewno nie zaszło zdarzenie B.
Związku z tym P(A−B) = P(A)
3 maj 19:12
ania: Czyli odpowiedź to po prostu P(A−B)=P(A) i P(B−A)=P(B)?
3 maj 19:17
wredulus_pospolitus:
tak ... ponieważ ogólnie:
P(A−B) = P(A) − P(AnB)

Skoro P(AnB) = 0 ... to Ci zostaje P(A−B) = P(A)
3 maj 19:18
ania: kurwa faktycznie, dziękuję ślicznie
3 maj 19:19