2 maj 22:12
anonim123: ?
3 maj 11:52
wredulus_pospolitus:
okey ... no to jest zachowana łączność czy nie ? Dlaczego ?
3 maj 14:28
anonim123: wydaje mi się że jest bo (−1)x może równać się jeden i wtedy to się zgadza?
3 maj 16:27
I'm back:
Wydaje to za mało − sprawdź to
3 maj 17:00
anonim123: dla (−1)x mamy między innymi x+y i to możemy tam podstawić
3 maj 17:02
wredulus_pospolitus:
co

proponuje Ci rozpatrzeć różne przypadki, patrząc pod kątem czy x , y będą liczbami parzystymi
czy też nieparzystymi
3 maj 17:20
anonim123: a może ktoś napisać jak to zrobić?
3 maj 17:21
wredulus_pospolitus:
1) niech x będzie liczbą parzystą oraz y będzie liczba parzystą
wtedy (−1)x = .... czemu?
wtedy (−1)x+y = .... czemu?
itd.
3 maj 17:32
anonim123: to wtedy w obu przypadkach równa się 1?
3 maj 17:33
wredulus_pospolitus:
eeeehhh
x + (−1)
xy + (−1)
x+(−1)x *yz = ...
x + (−1)
x + (−1)
x+y*z = ...
gdy zarówno x jak i y będzie parzyste

Jeżeli będzie równość pomiędzy tymi, to sprawdzasz co będzie jak np. x parzyste, a y
nieparzyste
itd.
3 maj 17:36
anonim123: Dzięki
4 maj 19:24