?
PETRA:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego iloczyn dwóch liczb ujemnych daje dodatni wynik.
O ile w dodawaniu i odejmowaniu liczba ujemna jako dług wyjaśnia wyniki, to nie umiem zrozumieć
czym byłby iloczyn (albo iloraz) dwóch długów i dlaczego jest on dodatni.
2 maj 13:23
wredulus_pospolitus:
czy zgodzisz się, że −7 = (−1)*7
2 maj 13:39
Mila:
Dalej :
(−2)*(−7)=?
(−2)*(−7+7)=0 korzystając z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania mamy:
(−2)*(−7)+(−2)*7=(−2)*(−7)+(−14))=0⇒
(−2)*(−7)=14
2 maj 19:06