trójkąt
Luis: Dany trójkąt ABC o bokach 15,20,25. Oblicz odległość między środkiem okręgu wpisanego a
środkiem okręgu wpisanego w trójkąt o wierzchołkami w środkach boków trójkąta ABC.
2 maj 12:49
getin:

Jest to trójkąt prostokątny, bo 15
2+20
2=25
2
a=15
b=20
c=25
A(5;5)
B − środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest w połowie przeciwprostokątnej
B − środek LD, gdzie L(0;15) oraz D(20;0)
zatem B(10; 7,5)
| | 5√5 | |
|AB| = √(10−5)2+(7,5−5)2 = √25+6,25 = √31,25 = |
| |
| | 2 | |
2 maj 15:19
Eta:
Z tw. Eulera
d
2=R
2−2Rr
==========
| | 25 | |
w trójkącie prostokątnym : R= |
| , 2r=20+15−25=10 |
| | 2 | |
==========
2 maj 15:47
Saizou :

Tylko, że w zadaniu nie chodzi o okrąg opisany na trójkącie ABC a o okrąg wpisany w trójkąt
o wierzchołkach położonych w połowie długości boków trójkąta ABC.
d = 5 − 2,5 = 2,5
2 maj 16:03
getin:
a rzeczywiście masz rację, nie doczytałem
2 maj 16:58
getin:
ale swoją drogą to jest dziwna treść zadania, w sumie to nie wiadomo do końca co trzeba
wyliczyć
2 maj 17:01