dowód
ares: Wykaż,że jeżeli 2
x=3 i 5
y= 3
6 mar 16:21
Sabin:
2x = 3 stad x = log23 stad 1x = 1log23 = log32
5y = 3 stad y = log53 stad 1y = 1log53 = log35
stad:
1x + 1y = log32 + log35 = log310
Wiemy że log39 = 2, a ponieważ log310 > log39, to stad log310 > 2, cbdo
6 mar 16:54
Basia:
| | log33 | | 1 | |
2x=3 ⇒ x=log23= |
| = |
| |
| | log32 | | log32 | |
| | log33 | | 1 | |
5y=3 ⇒ y=log53= |
| = |
| |
| | log35 | | log35 | |
| | log35+log32 | |
U{ |
| *log32*log35= |
| | log32*log35 | |
log
35+log
32=log
3(5*2} = log
310>log
39=2
c.b.d.o.
6 mar 17:00
ares:
Dziekuję

Ja wykazałem tak:
2
x= 3 to 3
1x=2
5
y =3 3
1y=5
3
1x*3
1y= 2*5
3
(1x+1y)= 10 > 3
2
czy tak może być ?
6 mar 17:12
Sabin: Jak dla mnie absolutnie w porzadku.
6 mar 17:16
Basia: dla mnie też
6 mar 17:23
ares:
ok, dzięki za potwierdzenie i za pomoc
6 mar 17:24