Zadanie z parametrem
PATMAT16: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 4x2−6mx+(2m+3)(m−3)=0 ma dwa
rozwiązania rzeczywiste x1,x2, przy czym x1<x2, spełniające warunek
(4x1−4x2−1)(4x1−4x2+1)<0
Doszedłem do tego momentu:
4m2+48m+144>0 /:4
m2+12m+36>0
(m+6)2>0 , m∊R−{−6}
Jak to zrobić dalej?
1 maj 18:13
PATMAT16: Można wymnażając pewnie cos ze wzorami Vieta, ale pewnie jest na to szybszy sposób...
1 maj 18:26
Mila:
1) Δ=4(m+6)
2
(m+6)
2>0 dla m≠−6
wtedy:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| lub x2= |
| , x1<x2⇔x1−x2<0 |
| | 8 | | 8 | |
| | −b−√Δ+b−√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
2)
| | √Δ | | √Δ | |
(4*(− |
| )−1)*(4*(− |
| )+1)<0 |
| | 4 | | 4 | |
(−
√Δ−1)*(−
√Δ+1)<0⇔
Δ−1<0
4(m+6)
2<1
rozwiązuj dalej.
1 maj 19:34
PATMAT16: Dziękuję
1 maj 20:01
Eta:
Można i wzorami Viete
'a
| | b2 | | c | | Δ | |
(x1−x2)2= (x1+x2)2−4x1*x2= |
| −4 |
| = |
| |
| | a2 | | a | | a2 | |
warunek zadania:
16(x
1−x
2)
2−1<0 a
2=16
i mamy:
Δ−1<0
...............
1 maj 20:13
PATMAT16:
1 maj 20:16