Prawdopodobieństwo
yn:

| | 2 | | 1 | |
O zdarzeniach A, B ⊂ Ω wiadomo, że 𝑃(𝐴) = |
| , 𝑃(𝐵 ′) = |
| , 𝑃(𝐴′ ∩ 𝐵′) = |
| | 3 | | 6 | |
Kolorem czerwonym zaznaczyłam 𝑃(𝐵′), a kolorem zielonym 𝑃(𝐴'). Z rysunku zauważyłam, że:
𝑃(𝐴 ∩ 𝐵) = 1 − 𝑃(𝐴′ ∪ 𝐵′)
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
𝑃(𝐴′ ∪ 𝐵′) = 𝑃(𝐴') + 𝑃(𝐵′) − 𝑃(𝐴′ ∩ 𝐵′) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 11 | |
𝑃(𝐴 ∩ 𝐵) = 1 − 𝑃(𝐴′ ∪ 𝐵′) = 1 − |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
A odpowiedź to: 𝑁𝑖𝑒 𝑖𝑠𝑡𝑛𝑖𝑒𝑗𝑒 𝑡𝑎𝑘𝑖𝑒 𝑃(𝐴 ∩ 𝐵). Czy ktoś mógłby wytłumaczyć co
zrobiłam źle?
1 maj 15:55
getin:
Nie sprawdziłaś czy spełniony jest warunek konieczny istnienia P(A∩B) czyli chociażby
P(A) ≥ P(A∩B).
Zbiór A musi mieć co najmniej tyle samo elementów niż część wspólna zbiorów A i B
Tutaj to nie zachodzi więc stąd bierze się sprzeczność i brak rozwiązania
1 maj 16:36
yn: Rzeczywiście, dziękuję
1 maj 17:05