Przedziały
Algorytm:

| | x2+3 | |
Wyznacz maksymalne przedziały w których funkcja f(x) = |
| rośnie |
| | x−2 | |
Obliczyłem pochodną. Mam dziedzinę x ∊ R \ {2}
Gdzie x
1 = 2−
√7 i x
2 = 2+
√7
Później napisałem, że f(x) ↗ dla x ∊ (−
∞;2−
√7)∪(2+
√7;+
∞)
Lecz w odpowiedzi jest, że f(x) ↗ dla x ∊ (−
∞;2−
√7> ∪ <2+
√7;+
∞), czemu?
1 maj 11:26
getin:
Obstawiam że chodzi o to że te przedziały miały być maksymalne, czyli żeby zawierały możliwie
najwięcej liczb
a nawiasy < i > sprawiają że liczba będąca krańcem przedziału, należy do przedziału, w
odróżnieniu od nawiasów ( i )
1 maj 12:30
Algorytm: Aha, racja. Zobaczyłem, że maksymalne przedziały to łącznie z krańcami przedziałów.
1 maj 12:35