limes
~~miks: pytanie
| | sin3x | |
lim→0 |
| =lim→0 3sin3x3x=3 |
| | x | |
Mogę prosić o jakieś wskazówki dlaczego tak sie dzieje, nie potrafię tego znaleźć na wykresie
30 kwi 23:41
janek191:
1 maj 09:09
~~miks: hmm, niby tak, ale dalej nie wiem skąd to się bierze, tzn wiem, ze tak się robi, ale za diabli
nie mogę zrozumieć, dzięki mimo wszystko
1 maj 19:44
Stranger:
Dla łatwiejszego zrozumienia możesz wyobrazić sobie wykresy y = sin(x) i y = x, w pobliżu zera
można powiedzieć, że:
sin(x) ≈ x
Dla małych x−sów wartości są zbliżone (funkcje są ciągłe), a więc stąd można wnioskować, że ta
granica wynosi 1 (u Ciebie sin(3x) i x, ale idea jest taka sama, też dla innych wyrażeń pod
sinusem ma to sens).
Nie jest to formalny dowód − taki możesz znaleźć w internecie, opiera się to na trójkącie i
części koła.
1 maj 19:57
wredulus_pospolitus:
wychodzi z tego, że wiemy, że:
jeżeli nie miałeś 'szpitala' to po prostu korzystasz z tej wiedzy
1 maj 19:57