deltoid
ania:

W deltoidzie ABCD dane są |AB| = 2, |BC|=6 oraz kąt ABC= kąt BCD = kąt ADC
oblicz przekątną AC.
Nie chce mi to zadanie wyjść, a korzystam z tw. cos:
|DB| = x
|AC| = y
x
2 = 36 + 36 − 2 * 6 * 6 * cosα
x
2= 2
2+2
2 − 2 * 2 * 2 * cos3α
Z tego równania wychodzi mi ciągle, że cosα = 1
co jest przecież niemożliwe
30 kwi 19:34
Koszałek Opalek:
Strona zadania.info poprawiła treść tego zadania, teraz jest:
W deltoidzie ABCD dane są˛ |AB|= 4, |BC| = 5 oraz |∡ABC| = |∡BCD| = |∡ADC|. Oblicz
długość przekątnej AC tego deltoidu.
30 kwi 19:43
Koszałek Opalek:
Tam od czasu do czasu trafiają się takie psikusy
30 kwi 19:45
ania: Oooo dziękuję ślicznie !
30 kwi 19:52
Bogdan:
proszę bardzo
30 kwi 23:32
Hałabała :
1 maj 00:09