W nieskończonym ciągu geometrycznym suma
xmoncler: W nieskończonym ciągu geometrycznym suma wyrazów o numerach nieparzystych
jest równa 1,a suma wszystkich wyrazów jest równa 3/2. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
30 kwi 16:06
wredulus_pospolitus:
ciąg: a ; aq ; aq
2 ; aq
3 ; ....
| | a | | 1 | | a | |
Snieparzyste = |
| = 1 −−−> |
| * |
| = 1 |
| | 1−(q2) | | 1+q | | 1−q | |
stąd:
| 1 | | 3 | | 1 | | 2 | |
| * |
| = 1 −−−> |
| = |
| −−−> q = ...  −−−> a = ...  |
| 1+q | | 2 | | 1+q | | 3 | |
a
n = a*q
n−1 = ...
30 kwi 16:09