Ciąg (𝑎, 𝑏 + 1, 𝑐 − 7) jest arytmetyczny
xmoncler: Ciąg liczbowy 𝑎, 𝑏, 𝑐 jest malejącym ciągiem geometrycznym. Ciąg (𝑎, 𝑏 + 1, 𝑐 − 7)
jest arytmetyczny. Znajdź 𝑎, 𝑏, 𝑐 wiedząc, że 2𝑎 − 3𝑏 + 2𝑐 = 22
30 kwi 15:45
I'm back:
b2 = a*c
2b+2 = a + c − 7
2a − 3b +2c = 22
Uklad trzech rownan z trzema niewiadomymi.
Do dziela
30 kwi 15:54
I'm back:
Pamiętaj o treści zadania, z której wiemy że a>b>c
30 kwi 15:55
xmoncler: Wychodzi mi b=4 a jak wstawiam to a czy c to wszystko sie zeruje
30 kwi 16:00
wredulus_pospolitus:
z drugiego równania:
2a + 2c = 4b + 18
wstawiamy do trzeciego:
b + 18 = 22 −−−> b =4 okey
wstawiamy do pierwszego:
a*c = 16 oraz do trzeciego:
2a + 2c = 34 −−−> a + c = 17 −−−> c = 17 − a i wstawiamy do pierwszego równania:
a(16−a) = 16 −−−> −a2 + 17a − 16 = 0 −−−> a2 − 17a + 16 = 0 −−−> (a−16)(a−1) = 0
wiemy, że a>c −−−> a = 16 ; b = 4 ; c = 1
30 kwi 16:07
xmoncler: Dzieki, tez własnie udało mi sie do tego dojść.

DD
30 kwi 16:15