Trójkąt Pascala
PATMAT16: Jak rozwiązać to zadanie trójkątem Pascala?
Po przekształceniu wyrażenia algebraicznego (x√2+y√3)4 do postaci:
ax4+bx3y+cx2y2+dxy3+ey4
30 kwi 00:17
PATMAT16: Prosiłbym w miarę możliwosci o wytłumaczenie. Wiem, że ten trójkąt ma wyglądać tak.
Rozumiem działania na liczbach, ale nie rozumiem ich zapisu (Dlaczego jedynki, skąd się bierze
dwójka , potem dwie trójki i 4 6 4.Wynikiem jest 36

1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1
30 kwi 00:21
30 kwi 00:24
Saizou :

Te liczby to sumy sąsiadujących liczb np. (zobacz rysunek).
Liczby stojące w n−tym wierszu to kolejne współczynniki dwumianu Newtona rozwinięcia (a+b)
n,
np.
(a+b)
3 =
1*a
3+
3*a
2b+
3*ab
2+
1*b
3.
Ze wzoru dwumianowego Newtona mamy
| | | | | | | | | |
(a+b)3 = | *a3b0 + | *a2*b1 + | *a1*b2 + | a0*b3 |
| | | | | |
Jak można zauważyć, trójkąt Pascala posłużył do wyliczenia
symbolów Newtona.
U Ciebie w zadaniu są jeszcze współczynniki stojąca przy x oraz y,
które należy podnosić do odpowiednich potęg.
(
√2x+
√3y)
4 =
1*(
√2x)
4 + 4*(
√2x)
3*
√3y + 6*(
√2x)
2*(
√3y)
2 + 4*
√2x*(
√3y)
3 + 1*(
√3y)
4
30 kwi 09:30
PATMAT16: Dobrze, już rozumiem jak to działa, tylko skąd mam wiedzieć potęga którego stopnia przy czym
stoi?
Nie mówię tutaj o (√2x)4 , bo na krańcu to oczywiste, że do potęgi czwartej.
Co z 4*(√2x)3*(√3y)? Da się odczytać jakoś tę potęgę, że to będzie akurat trzeci stopień
z tego trójkąta?
30 kwi 09:55
Saizou :

Potęgi maleją lub rosną.
(x+y)
4 = x
4y
0 + 4x
3y
1 + 6x
2y
2 + 4x
1y
3 + x
0y
4
zauważ też, że suma potęg jest zawsze równa 4
4+0 = 4
3+1 = 4
2+2 = 4
1+3 = 4
0+4 = 4
30 kwi 10:03
PATMAT16: Dziękuję bardzo!
30 kwi 10:09