| 1 | ||
P(DBC)= | *3a*4a*sin60o= 3a2√3 | |
| 2 |
| 1 | ||
P(DBC)= | *e*4a*sinα | |
| 2 |
z tw. cosinusow:
1) y2 = (4x)2 + (3x)2 − 2*4x*3x*cos(60) = 13x2
2) (3x)2 = (4x)2 + y2 − 2*4x*y*cos(α)
9x2 = 16x2 + 13x2 − 2*4x*x√13*cos(α)
20x2 = 8x2√13cosα
| 20 | |
= √13cos(α) | |
| 8 |
| 20 | ||
cos(α) = | ||
| 8√13 |
To jeszcze taki sposób:
Z własności ΔDBE "ekierkowego" o kątach ostrych 30,60o
e=√25a2+27a2= a√52= 2a√13
| 3a√3 | ||
sinα= | ||
| 2a√13 |
| 2√39 | ||
sinα= | ||
| 26 |
| 3√39 | ||
sinα= | ||
| 26 |