Prawdopodobieństwo
PATMAT16: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną liczbę
oczek−od jednego do sześciu oczek.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym,
że co najmniej jeden raz wypadnie ścianka z pięcioma oczkami.
Wiem, że da się wypisać wszystkie przypadki, ale chciałbym to rozwiązać kombinatorycznie.
29 kwi 15:01
Mila:
|Ω|=6
2
A− co najmniej jeden raz wypadnie ścianka z pięcioma oczkami
A'− ani raz nie wypadnie ścianka z pięcioma oczkami
|A'|=5*5
| | 25 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| =... |
| | 36 | |
II sposób schemat Bernoulliego
29 kwi 16:14
ite: Policz to ze zdarzenia przeciwnego.
29 kwi 16:15
PATMAT16: Dziękuję
29 kwi 19:25
Saizou :
Wprost będzie tak
| | | |
a) dokładnie 1 raz wypadło 5 oczek → | *1*5 = 10 |
| | |
b) dokładnie 2 razy wypadło 5 oczek →1*1= 1
|A| = 10+1=11
29 kwi 21:12