Ciekawe wzorki :)
PATMAT16: Szukam ciekawych wzorków oraz metod, które pomogą w rozwiązywaniu różnych zadań.
Wiem już jak obliczyć współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt o danych współrzędnych
trójkąta oraz długości prostych.
Udowadnianie prostopadłości/ równoległości prostych za pomocą wektorów oraz obliczanie pól
trójkątów, deltoidów itd.
Możecie podsyłać ciekawe wzorki
29 kwi 13:41
Eta:

Pole trapezu
P=(
√P1+
√P2)
2
P
3=P
4=
√P1*P2
29 kwi 21:02
Eta:
| a | |
skala podobieństwa trójkątów k= |
| |
| b | |
Pole trapezu
P=(k+1)
2*P
2
29 kwi 21:06
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego
R −− dł. promienia okręgu opisanego
P
ΔABC= 3r
2√3
Np: pole koła wpisanego w trójkąt równoboczny jest równe 9π
Oblicz pole tego trójkąta
błyskawicznie : r=3
P= 3*9*
√3= 27
√3
Obwód koła opisanego na trójkącie równobocznym jest równe 16π
Oblicz pole trójkąta
błyskawicznie : R=8=2r ⇒ r=4
P= 3*16
√3= 48
√3
29 kwi 21:18
PATMAT16: Dziękuję bardzo!
29 kwi 23:35
PATMAT16:

A jak mam jakiś dowolny czworokąt, to nie ma jakiegoś szybkiego sposobu?
Przykład na rysunku:
Gdzie: 75, 30, 45 to pola trójkątów.
Znajdź pole czwartego trójkąta
29 kwi 23:44
30 kwi 00:07