Zagadka
ddd: Podczas przeglądanie gazety zauważasz, że brakuję w niej 4 stron. Jednią z nich jest strona 8.
Tylna strona ma numer 28. Jakie są pozstałe 3 brakujące strony
a) 7,21,22
b) 9,23,24
c) 7,19,29
d) 9,21,22
29 kwi 10:44
ite: "tylna strona" ma oznaczać ostatnią stronę tej gazety?
29 kwi 11:03
ddd: Nie wiem, przepisałem polecenie słowo w słowo.
29 kwi 11:04
ddd: odp c) 7,19,20 tam wdarł się mały błąd
29 kwi 11:05
ite:

trzeba rozrysować arkusze papieru w tej gazecie w taki sposób
29 kwi 11:14
I'm back:
Jeżeli ostatnia strona jest 28. To znaczy że 'odpowiadające sobie str9ny' mają sumę 1 + 28 = 29
Wiec 8 + x = 29 − > x = 21 będzie jedna z tych stron. Więc mamy (a) lub (d)
Zauważmy jak numerowane są strony mamy 1 i 2, później 3 i 4, itd.
Wiec z 8 strona na odwrocie będzie 7 strona.
Zwiazku z tym odpowiedź (a) jest prawidłowa.
29 kwi 11:14
ite: wtedy będzie wiadomo, które strony zostały wydrukowane z na tym samym arkuszu co strona 8
29 kwi 11:15
I'm back:
A nawet jak nie wpadniemy na to że 7 strona i 8 są na tej samej kartce, to nadal − wystarczy
sprawdzić czy suma stron z przodu i tyłu gazety da nam 29, a ten warunek spełnia jedynie
odpowiedź (a)
29 kwi 11:17
ddd: dziękuję, ja kombinowałem ciągiem

a
1=8
a
4=28
Ale nie wychodziło
29 kwi 11:17
Min. Edukacji: nie czytasz gazet?
29 kwi 12:41