Dla jakiej wartości m równanie (x-1)((m+1)x^2 - 2x + m + 1) = 0 ma dwa różne
Skaal: Dla jakiej wartości m równanie (x−1)((m+1)x2 − 2x + m + 1) = 0 ma dwa różne rozwiązania?
1 a≠0 czyli m≠−1
2 ∆=0
Jedno rozwiązanie to 1, policzyłam deltę z drugiego nawiasu i wyszło mi −4m2−8m, przyrównałam
do 0 i wyszło m = −2 i m = 0. Czy to już jest koniec zadania i obie liczby pasują?
28 kwi 23:27
chichi:
Tę część masz dobrze, ale gdy:
m = −1 ⇒ (x − 1)(−2x) = 0 ⇔ x ∊ {0, 1} − dwa różne rozwiązania, zatem...
29 kwi 00:30
Eta:
dla m=0 x2−2x+1=0 ⇒ (x−1)2=0 x= 1
wniosek.........
29 kwi 01:20
chichi:
@
Eta dobrze, że czuwasz. Ja już nie myślę, więc kladę się spać. Dobrej nocy
29 kwi 01:36
Algorytm: @Eta, a czy mamy wtedy opisywać ten przypadek dla m=0? Bo będzie tylko jedno rozwiązania (mają
być 2 różne)
I czy mamy opisywać przypadek że Δ > 0, ale pod warunkiem, że x1=1 ⋁ x2 = 1?
29 kwi 19:32
PATMAT16: (x−1)[(m+1)x
2−2x+m+1]=0
1)
x
1=1
m≠−1
Wtedy delta (m+1)x
2−2x+m+1 musi być równa 0.
Δ=4−4(m+1)(m+1)=4−4(m
2+2m+1)=4−4m
2−8m−4=−4m
2−8m=−4m(m+2)=0
m
1=0
m
2=−2
2)
Kiedy
x
1=1
m
1=−1
(x−1)(−2x)=0
Wtedy:
x−1=0 ⇒ x=1
−2x=0 ⇒ x=0
Zatem rozwiązaniem równania jest m=0 , ponieważ jako jedyne spełnia dwa warunki
29 kwi 19:56
Eta:
@Algorytm
warunki :
a≠0
Δ=0
f(1)≠0 dla drugiego nawiasu czyli f(x)= (m+1)x2−2x+m+1
29 kwi 20:36