Stosunek pola trójkąta równoramiennego do pola koła na nim opisanego
Matma: W trójkącie równoramiennym kąt wewnętrzny przy podstawie jest równy α. Oblicz stosunek pola
trójkąta do pola koła na nim opisanego.
Zrobiłam to tak
Pt/Pk = 1/2ah/πR2
2R = a/sinα
R = α/2sinα
sinα = h/a
h = a*sinα
Pt/pk = 1/2a2*sinα / πa2/2sinα = sin2α/π
Czy to jest dobrze obliczone? Niestety nie mam odpowiedzi
28 kwi 23:07
Eta:
W karcie wzorów istnieje wzór: ( możesz go łatwo wyprowadzić)
P
Δ= 2R
2*sinα*sinβ*sinγ
dla trójkąta w tym zad.
P
Δ =2R
2*sinα*sinα*sin(180
o−2α) = 2R
2sin
2α*sin(2α)
28 kwi 23:30
Matma: Dziękuję
29 kwi 00:13
Matma: Gdzie w moim rozwiązaniu zrobiłam błąd? Czy byłoby możliwe wyprowadzenie stosunku z tamtego
wzoru?
29 kwi 00:19