stereometria
wictr:

Oblicz kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych
poprowadzonymi z jednego wierzchołka w graniastosłupie prostym o
podstawie prostokąta wiedząc, że są one (przekątne) nachylone do płaszczyzny podstawy
pod kątem α oraz β.
1) cosα=
by
2) cosβ=
ax
3) H
2+b
2=y
2
4) H
2+a
2=x
2
5) a
2+b
2=x
2+y
2−2xycosγ
Jak znaleźć 5 równanie do układu?
Eta:

b=H*ctgα , a=H*ctgβ , e=H/sinα , f=H/sinβ
| cos2α | | cos2β | |
i d2=a2+b2= H2( ctg2β+ctg2α) = H2( |
| + |
| ) |
| sin2α | | sin2β | |
z tw. cosinusów:
| f2+e2−d2 | |
cosγ= |
| podstaw dane... i ( upraszcza się H2 |
| 2ef | |
................................
otrzymasz:
| 1 | | 1−cos2α | | 1−cos2β | |
cosγ= |
| ( |
| + |
| )*sinα*sinβ |
| 2 | | sin2α | | sin2β | |
cosγ= sinα*sinβ
=============