proszę o rozwiązanie
anna: Długości wysokości trójkąta o bokach 39 ,52,c gdzie c > 52 tworzą ciąg arytmetyczny
oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
28 kwi 21:04
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że 39 < 52 < c
w takim razie mamy:
39*(h+2a) = 52*(h+a) = c*h
stąd wiemy, że: 39a = 13(h+a) −−−> 26a = 13h −−−> h = 2a
czyli mamy: 156a = 2ca −−> c = 78
znasz długości boków trójkąta ... może wyznaczyć jego pole ... a następnie promień okręgu
wpisanego w tenże trójkąt
28 kwi 21:12
xz:
52−39 = r = 13
c = 52 + r = 52 + 13 = 65
39, 52, 65
zawsze w takim przypadku sprawdzamy czy czasem ten trójkąt nie jest prostokątny
39
2 + 52
2 = 65
2 ?
o dziwo jest
no to izi teraz co nie ?
28 kwi 21:12
xz: aa, to wysokości a nie boki tworzą ciąg arytm., proszę usunąć powyższy mój post
28 kwi 21:13
anna: ale nie wiem jak wyznaczyć pole bo nie znam wysokości bo każda jest inna
28 kwi 22:08
28 kwi 22:15
anna: | | 169 | |
wiem ale połowa obwodu jest równe p = |
| i bardzo wynik żle się liczy może jest inny |
| | 3 | |
sposób
obliczenia pola
28 kwi 22:34
anna: | | 169 | |
przepraszam ma być p = |
| |
| | 2 | |
28 kwi 22:36
28 kwi 22:46
anna: skąd liczba 455
28 kwi 23:24
Eta:
Z obliczeń z Herona
28 kwi 23:30
anna: dziękuję (żle liczyłam kalkulatorem)
29 kwi 07:26