3x | x | 1 | ||||
sin | cos | − | sinx(1+√3) = 0 | |||
2 | 2 | 2 |
3x | x | 1 | ||||
sin( | )cos( | ) − | sin(x)(1 + √3) = 0 | |||
2 | 2 | 2 |
3x | x | 1 | ||||
I teraz tak: sin( | )cos( | ) = | (sin(2x) + sin(x)), zatem: | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | √3 | ||||
sin(2x) + | sin(x) − | sin(x) − | sin(x) = 0 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | ||
A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego | (sin(2x) +sin(x))? | |
2 |
α + β | α − β | |||
Rozpoznajemy wzór: sin(α) + sin(β) = 2sin( | )cos( | ) | ||
2 | 2 |
α + β | 3x | α − β | x | |||||
Rozwiąż układ: | = | ∧ | = | a otrzymasz to co ja ![]() | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | ||
To się robi w pamięci po prostu, a no i stąd to domnożenie przez | , bo tam we wzorze jest | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |