(2n)! | ||
1)∑ | ||
(n!)2*en |
π | ||
2)∑n=2∞ n*tg( | ) | |
2n |
(2n)! | ||
an = | ||
(n!)2en |
(2n+2)! | (2n+1)(2n+2)(2n)! | |||
an+1 = | = | |||
[(n+1)!]2en+1 | (n+1)2(n!)2ene |
an+1 | (2n+1)(2n+2)(2n)! | (n!)2en | |||
= | * | = | |||
an | (n+1)2(n!)2ene | (2n)! |
(2n+1)(2n+2) | 2(2n+1)(n+1) | 4n+2 | 4 | |||||
= | = | = | → | < 1 | ||||
(n+1)2e | (n+1)2e | en+e | e |
4 | |
> 1 − zatem ∑an oczywiście rozbieżny, przepraszam to zmęczenie... ![]() | |
e |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |