Rozwiąż równanie 3(x+p{2})=x^3+2p{2}.
Rafał: Rozwiąż równanie 3(x+√2)=x3+2√2.
Zadanie mam wykonane, jednak mam pytanie. Jeśli podzielę obustronnie przez (x+√2) to otrzymam
wtedy 3=x2−√2x+2.
Wtedy muszę przyjąć, że x≠−√2 aby nie podzielić przez 0. Jednak jednym z rozwiązań tego
zadania jest x=−√2, więc chyba nie mogę podzielić przez (x+√2).
Stąd moje pytanie, czy mogę podzielić obustronnie przez (x+√2)?
28 kwi 12:37
ite:
Jeśli już chcesz podzielić obustronnie przez wyrażenie (x+√2), to musisz rozpatrywać dwa
przypadki:
I. x+√2=0
II. x+√2≠0
Najlepiej stosować w rozwiązaniu przekształcenia, które nie wymagają żadnych założeń:
3(x+√2)=x3+2√2
x3+2√2−3(x+√2)=0
(x+√2)(x2−√2*x+2)−3(x+√2)=0
28 kwi 13:31