Geometria analityczna
Algorytm: Punkty A = (−4;1), B=(4;7) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|
=|BC|.Pole tego trójkata jest równe 60.
Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC. Rozważ wszystkie możliwe
przypadki.
Obliczyłem:
|AB| = 10,
h = 12,
| | 3 | |
równanie prostej AB: y= |
| x + 4, |
| | 4 | |
| | 4 | |
równanie prostej prostopadłej do AB: y = − |
| x + 4 |
| | 3 | |
środek AB = (0;4)
obliczyłem |AC| z pitagorasa |AC|=|BC|=13
Teraz nie wiem, jak mogę obliczyć punkt C i współrzędne tego okręgu?