Prawdopodobieństwo
PATMAT16: Rzucamy czterokrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że otrzymamy dokładnie dwie dwójki lub dokładnie dwie piątki.
Zrobiłem tak:
|Ω|=6*6*6*6=6
4=1296
Tak więc:
|A|=6*5
2=150
|B|=6*5
2=150
Teraz trzeba jakoś odrzucić, że nie ma dwóch piątek ani dwóch dwójek w czterech rzutach?
Jak to dokończyć?
Eta:
| | 4! | |
i odrzucić (2255) = |
| = 6 możliwości |
| | 2!*2! | |
lub na piechotę :
2255, 2525, 2552
5522 , 5252 , 5225