Suma sześcianów 3 czynników
Algorytm: Jak wyprowadzić wzór na sumę sześcianu dla 3 czynników?
a3+b3+c3
27 kwi 18:54
chichi:
(a
3 + b
3 + c
3) = a
3 + b
3 + c
3 + 3(a + b)(b + c)(c + a)
Przerzuć sobie na drugą i masz

A do czego jest to tobie potrzebne?
27 kwi 19:20
Algorytm: Do warunku w funkcji kwadratowej z parametrem, a mianowicie:
x13+x23+x33 = 82
27 kwi 19:59
wredulus_pospolitus:
Podaj całe zadanie
27 kwi 20:03
Algorytm: Dane jest równanie x3+(m−2)x2+(2m+1)x−3m = 0 z niewiadomą x. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, dla których istnieją 3 różne rozwiązania tego równania spełniające warunek
x13+x23+x33 = 82
27 kwi 20:11
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
rozpisz sobie:
(x1 + x2 + x3)3 = ... i pokombinuj co zrobić, aby mieć tutaj x13 + x23 + x33 i same
elementy dla których możesz skorzystać ze wzorów Viete'a
27 kwi 20:31
Algorytm: Boże, no w sumie racja xd, nie wiem dlaczego chciałem to z tego przekombinować xd dzieki
wielkie
27 kwi 20:35
Algorytm: Jak to można na przykład rozpisać?
27 kwi 22:48
Algorytm²: Ze wzorów Viete'a st.3. Jak jeszcze się upewnić czy wtedy ma 3 różne pierwiastki?
27 kwi 22:54
Szkolniak: x3+(m−2)x2+(2m+1)x−3m=0
x3+mx2−2x2+2mx+x−3m=0
(x3−x2)−(x2−x)+(mx2−m)+(2mx−2m)=0
x2(x−1)−x(x−1)+m(x+1)(x−1)+2m(x−1)=0
(x−1)[x2−x+m(x+1)+2m]=0
(x−1)[x2+(m−1)x+3m]=0
27 kwi 23:19
:): Tak też można i raczej trzeba, ale czy faktycznie można jakoś sensownie rozłożyć tamtą sumę
sześcianów, tak jak np x1³+x2³?
27 kwi 23:21
chichi:
Sensownie to jest pisać pod swoim
NICKIEM
27 kwi 23:30
I'm back:
(a+b+c)3 = a3+b3+c3 + 3a2b + 3a2c + 3ab2 + 3b2c + 3ac2 + 3bc2 + 6abc =
= a3+b3+c3 + 3a2b + 3a2c + 3ab2 + 3b2c + 3ac2 + 3bc2 + 9abc − 3abc =
= a3 + b3 + c3 + 3a(ab + ac + bc) + 3b(ab + ac + bc) + 3c(ab + ac + bc) −3abc =
= a3 + b3 + c3 + 3(a+b+c)(ab + ac + bc) −3abc
I wzory Viete'a uzywamy
27 kwi 23:30
chichi:
Wniosek: wrzucajcie zadania Z PEŁNYM POLECENIEM, tak będzie lepiej
27 kwi 23:31
Eta:
Zauważ,że x=1 jest rozwiązaniem
bo w(1)= 1+m−2+2m−1−3m=0
zatem (x−1)[x2+(m−1)x+3m]=0
warunki dla : x2+(m−1)x−3m=0
f(1) ≠0 bo rozwiązania mają być różne
Δ>0
i wzory Viet'a
x13+x23+1=82
(x1+x2)3−3x1*x2)=81
i działaj...........
27 kwi 23:32
Eta:
Poprawiam zapis
x13+x23= (x1+x2)3−3x1*x2*(x1+x2) =81
27 kwi 23:37
Algorytm: Dzięki wielkie za pomóc
28 kwi 00:42
Algorytm: Eta, a gdyby np dany wielomian nie dzielił się przez ±1 ±2 to wtedy jak mozna inaczej to
obliczyc?
28 kwi 02:12