fizyka, może ktoś pomóc?
Szugal: fizyka, może ktoś pomóc?
Witam wszystkich. W poniedziałek mam poprawę sprawdzianu z tematu: praca, moc i energia.
Ucze się, patrze do zeszytów, ale to mi nic nie daje. Kompletnie tego nie rozumiem.
Może jest tu ktoś kto umie rozwiązać np. takie banalne zadanie?:
Ciało o masie 3kg spadło z wysokości 20m.
a) oblicz prędkość udeżenia w ziemię,
b) prędkość w połowie wysokości,
c) energię potencjalną, kinetyczną i całkowitą w połowie wysokości.
Proszę o pomoc
6 mar 16:04
Szugal: ref
6 mar 16:22
Szugal: ref
6 mar 16:32
Szugal: halo?
6 mar 16:46
Szugal: ref
6 mar 17:03
Łukasz: Trzeba skorzystać z zasady zachowania energii Ep=Ek
6 mar 17:05
Łukasz: Energia potencjalna na wysokości 20m=energii kinetycznej w momencie uderzenia w ziemię
6 mar 17:07
Łukasz: z tego równania obliczysz v do podpunktu a),
6 mar 17:09
Szugal: Łukasz, mógłbyś podać nr gg? bo nie chcę dostać kolejnej bani

a widzę, że jesteś obeznany w
tym temacie.
6 mar 17:15
6 mar 17:19
Szugal: Łukasz, jesteś?
6 mar 17:27
Łukasz: b) na wysokości h=20 m ciało posiada tylko E
p=mgh, z zasady zachowania energii wynika, że o
ile zmaleje energia potencjalna, o tyle wzrośnie energia kinetyczna.
Obliczam o ile zmalała E
p w połowie wysokości
E
p−energia potencjalna na wysokości 20 m
E
p1−energia potencjalna na wysokości 10m
| | m | |
ΔEp=Ep−Ep1=mgh−mgh1=mg(h−h1)=3kg*10 |
| (20m−10m)=30N*10m=300J
|
| | s2 | |
Skoro energia potencjalna zmalała o 300J to energia kinetyczna musiała wzrosnąć od 0J do 300J
w połowie wysokości, więc ΔE
k=300J
| | mv12 | |
Ze wzoru ΔEk= |
| obliczamy szukaną prędkość v1 |
| | 2 | |
6 mar 17:28
Szugal: Łukasz, podasz nr gg?
6 mar 17:42
Łukasz: c) energia potencjalna w połowie wysokości wynosi:
| | m | |
Ep1=mgh1=3kg*10 |
| *10m=300J=Ek1
|
| | s2 | |
E
k1=300J − to wynika z zasady zachowania energii. Całkowita energia układu ciał czyli suma
energii potencjalnej i kinetycznej jest stała. Może się zmieniać energia potencjalna i
kinetyczna, ale suma tych energii się nie zmienia. Ciało na początku miało E
p=600J, w połowie
wysokości zmalała o 300J to energia kinetyczna musiała wzrosnąć o 300J czyli od 0J do 300J.
Energia całkowita w połowie wysokości wynosi 600J, bo E=E
p1+E
k1=300J+300J=600J.
Można było nie liczyć tylko stwierdzić na podstawie zasady zachowania energii.
6 mar 17:46
Łukasz: Poradzisz sobie z liczeniem? Myślę, że na forum łatwiej jest pisać wzory.
6 mar 17:54
Szugal: moze i łatwiej, ale na gg będzie szybciej i będę mógł popytać, np skąd się coś wzieło ...
6 mar 17:55
Łukasz: 9358866
6 mar 18:01