Zadanie z XXI PKM im. Franciszka Leji
Ceteusz: Udowodnić, że liczby naturalne p, q, takie, że
p = n5 + 4n3 + 3n oraz
q = n4 + 3n2 + 1,
gdzie n jest dowolną liczbą naturalną nie mają wspólnych dzielników naturalnych różnych od 1
27 kwi 16:57
jc: Czy to aktualny konkurs?
27 kwi 17:28
Ceteusz: Pisałem to kilka tygodni temu, i dalej nie mogę ogarnąć jak zrobić to zadanie
27 kwi 17:34
jc:
q*q−(n3+2n) p =1
Jeśli d|p i d|q, to d|1 i dlatego d=1.
Relację pomiędzy p i q znalazłem stosując algorytm Euklidesa.
27 kwi 17:58