Geometria analityczna
Edward : Prosta l , na której leży punkt P = ( ) 8, 2 , tworzy z dodatnimi półosiami układu
współrzędnych trójkąt prostokątny o polu równym 36. Wyznacz równanie prostej l .
27 kwi 16:23
PATMAT16: Ja bym to zrobił tak:
Prosta przechodząca przez punkt P(8;2) wyraża się równaniem:
y=a(x−x
0)+b
y=a(x−8)+2
Wyznaczamy punkt przecięcia z osią:
a) OX b) OY
0=ax−8a+2 y=a(0−8)+2
Wyznaczamy x: y=−8a+2
−ax=−8a+2 /:(−a)
Wzór na pole trójkąta:
| | b*h | | b*h | | 2 | |
P= |
| ⇒ 36= |
| , gdzie b=x=8− |
| h=y=−8a+2} |
| | 2 | | 2 | | a | |
Wystarczy teraz podstawić do wzoru i obliczamy:
b*h=72
−64a
2+32a−4=72a
−64a
2−40a−4=0 /:(−4)
16a
2−10a+1=0
Δ=(−10)
2−4*16=100−64=36 /
√
√Δ=6
Będą dwie takie proste:
27 kwi 16:58
PATMAT16: Tam jest +10a.
Wtedy
27 kwi 17:08
PATMAT16: Przecięcie z osią OY to:
b=y=−8a+2
Zatem:
27 kwi 17:14
Eta:

Z równania odcinkowego prostej
| | x | | y | |
k: |
| + |
| =1 2S=ab = 72 i P=(8,2) ∊k |
| | a | | b | |
===========
| | 8 | | 2 | |
|
| + |
| =1 /*ab ⇒ 4b+a=36 i ab=72 |
| | a | | b | |
(36−4b)*b=72 / :4 ⇒ b
2−9b+18=0
to (b−6)(b−3)=0 b=6 v b=3 to a= 12 v a=24
w postaci odcinkowej
| | x | | y | | x | | y | |
k: |
| + |
| =1 lub k: |
| + |
| =1 |
| | 12 | | 6 | | 24 | | 3 | |
==========================
| | b | |
w postaci kierunkowej: k: y= − |
| x +b |
| | a | |
============
| | 1 | | 1 | |
k: y= − |
| x +6 lub k : y= − |
| x+3 |
| | 2 | | 8 | |
============================
27 kwi 22:41
Eta:
27 kwi 22:48