Dla jakiego m funkcja g osiąga ekstremum w tym samym punkcie co funkcja f
Nova: Dane są funkcje f(x)= 2x2 −8x + 1 i g(x)= m2 x2 + (4m + 1)x + 3, gdzie m≠0.
Dla jakiego m funkcja g osiąga ekstremum lokalne w tym samym punkcie, co funkcja f?
27 kwi 16:21
chichi:
Pochode umiesz liczyć?
27 kwi 16:53
chichi: Pochodne*
27 kwi 16:53
Nova: Tak, wyliczyłem że funkcja f osiąga minimum dla x=2. W jaki sposób teraz wyliczyć m?
27 kwi 16:57
PATMAT16: Teraz obliczasz f(2), następnie wartość tej funkcji wstawiasz za g(x), a za 'x' podstawiasz 2.
27 kwi 17:03
Nova: Otrzymałem równanie 4m2 + 8m + 12 = 0. △=−128
27 kwi 17:13
Nova: Zapomniałem podzielić równania przez 4, ale i tak △ wychodzi ujemna
27 kwi 17:17
Nova: W jaki sposób wyliczyć z tego m?
27 kwi 17:42
Nova: Czy ktoś potrafiłby rozpisać to zadanie, żebym zobaczył gdzie robię błąd?
28 kwi 09:22
chichi:
Zauważmy, że dla m ≠ 0 wykresami f oraz g są parabole, które swoje ekstrema osiągają w
wierzchołku, zatem jeśli f osiąga ekstremum w punkcie x = 2, to g musi też tam osiagać
ekstremum czyli f i g muszą mieć taką samą odcięta wierzchołka

A teraz podchwytliwie (a może i nie) co z przypadkiem liniowym?
28 kwi 10:22
chichi:
28 kwi 10:33
Nova: Z założenia jest m≠0 więc nie rozważamy przypadku liniowego. Bardzo dziękuję za pomoc!
28 kwi 10:46
chichi:
Tak. Na zdrowie
28 kwi 10:47