Prawdopodobieństwo warunkowe
Pomorzanin: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie
liczba 4, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik przedstaw w postaci
ułamka zwykłego nieskracalnego.
Próbowałem zrobić zadanie i wyszło mi tak :
$ − wzór newtona
|Ω| = $9 nad 3$
|B| = $4 nad 3$ + $4 nad 1$ * $5 nad 2$
|A ∩ B| = $3 nad 2$ + $5 nad 2$
Z tym, że wyniki wychodzą błędne.
Będę wdzięczy za wytłumaczenie gdzie leży błąd w moim rozumowaniu
27 kwi 15:00
I'm back:
Pokaż swoje obliczenia
27 kwi 15:03
Pomorzanin: Obliczenia nie mają znaczenie, gdyż już na etapie wyznaczania mocy mam błąd. Pytanie tylko
gdzie.
27 kwi 15:23
wredulus_pospolitus:
Obliczenia są istotne, bo na etapie wyznaczenia mocy nie masz błędu
27 kwi 19:55