Czworościan
xyz: W czworościanie trzy krawędzie wychodzące z tego samego wierzchołka są parami prostopadłe
i mają jednakową długość, równą √2. Oblicz odległość tego wierzchołka od przeciwległej
ściany czworościanu.
27 kwi 14:55
Mila:

b=
√2, a=b
√2=2
| 1 | | 1 | | √2 | |
V= |
| *( |
| *√2*√2)*√2= |
| |
| 3 | | 2 | | 3 | |
lub
| √6 | |
H= |
| − odległość S od ABC |
| 3 | |
27 kwi 15:33
Eta:

2 sposób
ΔBCD równoboczny o boku a=2 to |ED|=
h=
√3
W ΔAED : |AD|=
√2, |AE|=1 i |ED|=
√3
========
28 kwi 00:22