matematykaszkolna.pl
Pomocy! Prawdopodobieństwo :( PATMAT16: Z liczb ośmioelementowego zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7,9} tworzymy ośmiowyrazowy ciąg, którego wyrazy się nie powtarzają. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że żadne dwie liczby parzyste nie są sąsiednimi wyrazami utworzonego ciągu. Ja zacząłem tak: p={2,4,6} n={1,3,5,7,9} Gdzie: 'p' to parzyste 'n' to nieparzyste Teraz nie wiem jak to rozpisaćemotka Może tak? pnpnpnpn , ale przypadków będzie więcej, bo może być też: pnnpnnpn nnpnnpnn pnnpnpnp pnpnnpnp pnpnpnnp No i za cholerę nie wiem jak to zrobić, bo takie rozpisywanie chyba nie ma sensu
27 kwi 13:59
I'm back: Proponuję tego typu zadania rozpatrywać w ten sposob: 1) ustawiasz liczby nieparzyste w rzędzie na 5! Sposobów 2) wybierasz 3 miejsca z 6 (przed pierwszą, cztery pomiędzy nieprzystymi i jedno za ostatnią nieparzysta) dla parzystych liczb 3) permutujesz liczby parzyste
27 kwi 14:22
I'm back: Powyższy typ zadań w różnych wersjach (przeważnie jako kolejka w której stają mężczyźni i kobiety) można spotkać w różnych książkach, na maturze tez się pojawiał.
27 kwi 14:23
PATMAT16: Dziękuję emotka
27 kwi 15:24