Oblicz granicę
Maciuś: lim x−>∞ (x2 +x) * 1x
27 kwi 13:34
I'm back:
Zauważ, ze:
1x = 1
27 kwi 13:44
Maciuś: Właśnie nie rozumiem czemu to zachodzi, bo teoretycznie 1∞ jest symbolem nieoznaczonym
27 kwi 14:02
Maciuś: I tak wydawało mi się, że wtedy trzeba było to jakoś przekształcić
27 kwi 14:06
I'm back:
Co innego jak masz coś co ZBIEGA do 1
A co innego jeżeli jest to DOKLADNIE 1
27 kwi 14:13
I'm back:
Np.
Lim lnx * (1/x) będzie symbolem nieoznaczonym
Natomiast lim lnx * 0 = lim 0 = 0 tu nie ma symbolu nieoznaczonego
27 kwi 14:16
Maciuś: Ooo, oki. Dziękuję za wyjaśnienia
27 kwi 14:23