bardzo proszę o pomoc
qwek: rozwiasz całke:
6 mar 15:43
Basia:
=∫(2x2+2x+3+1x) dx
to już potrafisz policzyć ?
6 mar 15:45
Sabin: Porozbijaj to wyrażenie na 4 ułamki, z tego zrób 4 całki, liczby czyli stałe powyciągaj przed
całki i skorzystaj na końcu z dwóch wzorów:
∫1xdx = ln|x| + c
∫xndx = 1n+1xn+1 + c
pamiętając oczywiście o tym, że ∫dx = ∫x0dx = x + c
6 mar 15:46
qwek: | | 2x3 | |
czyli jak rozbije to bedzie: ∫ |
| taki bedzie ten pierwszy ułamek? |
| | x | |
6 mar 15:50
Sabin:
Tak, Basia Ci to napisała:
Pierwszy wygląda tak ∫2x3xdx = stała przed całkę, skracasz iksy = 2∫x2dx
A to już liczysz ze wzoru. Reszta analogicznie (poza ostatnim, ktore liczysz z innego).
6 mar 15:52
6 mar 15:52
6 mar 15:54
qwek: aha nie no dzieki wielkie juz rozumiem
6 mar 15:55