matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
dowód
Morfeusz:
x
Udowodnić (dowolną metodą), że
√
x
=
.
√
x
26 kwi 22:37
wredulus_pospolitus:
założenia i jedziesz z akcją
26 kwi 22:49
Eta:
Z jaką "akcją"
26 kwi 22:50
chichi:
W tej formie, bez żadnych ograniczeń to nie ma żadnego sensu, jak już nadasz, to:
x
√
x
x
√
x
RHS =
*
=
=
√
x
= LHS
√
x
√
x
x
26 kwi 22:50
Morfeusz:
Dziękować!
26 kwi 22:54
Orfeusz:
6
2 =
zatem 2*3 = 6
3
x
√
x
=
dla x>0 zatem
√
x
*
√
x
=
√
x
26 kwi 23:49
chichi:
Co Ty bredzisz?
26 kwi 23:52