Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF jest trójkąt równoramienny ABC
xmoncler: Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF jest trójkąt równoramienny ABC, którego każde z ramion
AB i AC ma długość 15. Połowa podstawy, wysokość opuszczona na tę podstawę oraz ramię trójkąta
tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Na krawędzi bocznej AD obrano punkt Z w taki
sposób,
że |𝐴𝑍| : |𝑍𝐷| = 3: 5. Wiedząc, że przekrój BCZ jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod
kątem 30°,
oblicz objętość graniastosłupa
26 kwi 21:23
Eta:

H=8x , h
p=3x
√3
a, 3x
√3,15 −− tworzą ciąg arytm ⇒ 6x
√3=a+15 |
2
(*) 108x
2=a
2+30a+225
i z tw. Pitagorasa w ΔABS : a
2+27x
2=225 /*4 ⇒ (**) 4a
2+108x
2=900
zatem z (*) 5a
2+30a−675=0
a
2+6a−135=0 ⇒ (a−9)(a+15)=0
a=9 to h=6x
√3=12 ⇒ x= 4
√3/3
H= 32
√3/3 i P
p= 12*9
V=P
p*H =............... dokończ
26 kwi 22:29
xmoncler: Dzieki wielkie
26 kwi 22:59