zadanie
maja: Witam mam problem z tym zadaniem
Rozwiąż równanie 2+x=(1−x)* I m I w zależności od parametru m. Wyznacz wszystkie wartości m,
dla których równanie ma 1 rozwiązanie− liczbę ujemną.
26 kwi 19:43
chichi:
Tam jest 2 + x = (1 − x)|m| tak?
26 kwi 20:20
chichi:
Jeśli tak jak piszę, to:
(1) gdy x = 1, mamy: 3 = 0, sprzeczne − odpada.
| | 2 + x | |
(2) gdy x ≠ 1, mamy: |
| = |m|, niech: |
| | 1 − x | |
| | 2 + x | | 3 | |
f(x) = |
| = − |
| − 1, Df = ℝ \ {1} − machnij teraz wykres i odczytujemy: |
| | 1 − x | | x−1 | |
−1 < |m| < 2 rozwiąż tę nierówność i masz odpowiedź
26 kwi 20:28