Zadanie z kombinatoryki
PATMAT16: Oblicz ile jest liczb sześciocyfrowych, w których zapisie nie występuje zero, natomiast
występują dwie dziewiątki, jedna szóstka i suma wszystkich cyfr jest równa 30.
Jestem na takim etapie.
{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Rozmieszczam dwie dziewiątki i jedną szóstkę w taki sposób
___ ___ ___ ___ ___ ___:
1 2
Legenda:
1 to miejsca rozmieszczenia dwóch dziewiątek i wygląda to tak:
| | | |
2 to rozmieszczenie liczby '6': Teraz z czterech miejsc wybieram jedną liczbę i mam: | =4 |
| | |
Jeżeli sobie rozpiszę na kreskach te liczby:
9 9 6
___ ___ ___ ___ ___ ___
Suma ma się równać 30 więc rozważam po prostu teraz te przypadki?
9+9+6=24
Mamy trzy miejsca i suma trzech liczb musi się równać 6.
Zatem:
a)2+2+2=6
b)1+1+4=6
c)1+2+3=6
Teraz robię tak?
Nie wiem czy dobrze myślę, ale pewnie jak zwykle gdzieś jest błąd

Wyszło mi zbyt pięknie, bo 600