Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobie
Alex: Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
będzie to liczba podzielna:
a) przez 10 i niepodzielna przez 3
b) przez 5 lub 8
26 kwi 17:51
getin:
a) 10 20 40 60 70 80 czyli 6 liczb
A = 6
Ω = 90 (jest 90 liczb 2−cyfrowych)
b) 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95
16 24 32 48 56 64 72 88 96
Razem 27 liczb
A = 27
26 kwi 19:03
Eta:
60 dzieli się i przez 10 i przez 3
26 kwi 22:52